Sunday, July 23, 2017

ESP Berikan Tenaga Sepanjang Hari



Tahu tak dlm kelas makanan kita apa yg provide energy?

Kelas makanan yang bekalkan tenaga ada 3;

1. carbohydrate
2. protein
3. fat 

So fat ke paling bagus???
1g carbo = 4 calorie
1g protein = 4 calorie
1g fat = 9 calorie

Semua orang tahuu lemak tak bagus.
Punca utama untuk energy memang carbohidrate.

Apabila melekat kat salur darah mcm2 penyakit boleh dapat dalam badan kita.

Siapa boleh sebut punca utama protein?


Kuku dan rambut antara yg made up from protein.

Nak repair muscle , repair nerve, new cell, semua protein yang buat.

Thats why kalau ada masalah gugur, kita akan suggest esp.

Badan kita boleh simpan fat ngan carbo tp protein tak boleh.

So kena makan hari2
Dah tu bila protein akan jadi source of energy?

Ok sekarang satu list makanan apa yg *kaya dengan protein*??

Protein akan jd source of energy bila carbo tak ada.

PROTEIN
• energy from protein ✅
• fx of protein ✅
• feel full longer
• sustained energy
• cannot be stored ✅
• animal > saturated fat
• essential amino acid
ayam, ikan, telur, daging
Kalau yg veggie mcm mana dia nak dpt sumber protein?
Jawapannya *kekacang*
Contohnya soya.




Tahu atau tidak animal protein especially red meat contain high saturated fat yang boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit???

Perlu hadkan pengambilan daging merah. Tak boleh makan steak selalu ye
cube tengok poster ni.. *complete protein*..ape tu?



Protein are made up from blocks of amino acid. Ada 20 jenis.

Badan boleh buat sebahagian sahaja.

Sebahagian lagi badan tak boleh buat
nama dia *essential amino acid*
ada 9
jadi protein yg ada 9 amino acid ni dikira complete protein
so power tak power *esp*??


ESP delivers *sustained energy*
means dia boleh supply energy untuk jangka masa lama
why?????

Sebab badan kita amek lebih masa nak digest protein berbanding karbo
so kita akan rasa cepat kenyang dan bertenaga. makan protein je
Itulah yg terjadinya diet *atkin* kan?

PROTEIN
• energy from protein ✅
• fx of protein ✅
• feel full longer ✅
• sustained energy ✅
• cannot be stored ✅
• animal > saturated fat ✅
• essential amino acid ✅

Dapat tak relate dengan *ESP*?
ok settle pasal protein
so ada rasa nak minum esp hari2 x?
Relate!


Order hari ni, barang insyaAllah sampai dalam 5 hari bekerja. Kalau nak harga lagi murah, jangan segan wasap terus http://cunasado.wasap.my.


Friday, July 21, 2017

Dilemma Ibubapa Liberal

Ada seorang makcik yang baru saja menamatkan pengajian ijazah pengajian Islam tinggal di sebuah kampung.

Keberadaan beliau di kampung yang agak lama, hampir sebulan beliau  menganggur, kurang sihat akibat kemalangan dua bulan yang lalu.

Pada suatu hari, makcik bersiar-bersiar ke rumah jirannya sambil bertanya khabar pelajaran anak-anak jirannya itu.

Oleh kerana jiran tersebut masih mempunyai anak kecil yang ramai, dan hanya belajar mengaji di sekolah sahaja, maka Makcik menawarkan khidmat mengajar  mengaji tanpa bayaran.

Apabila ditawarkan kelas mengaji tanpa bayaran, jiran tersebut hanya membalas "nantilah, saya tanya budak-budak dulu."

Makcik pun senyum dan terus berlalu pulang ke rumah. Senyumnya senyuman kekecewaan.

Zaman ini, ibu bapa yang tidak menekankan  pelajaran agama untuk anak-anak, samalah dengan tidak memikirkan masa depan akhlak anak mereka.

Pelajaran agama yang sepatutnya dimestikan, ibu bapa memberi peluang pilihan kepada anak kecil untuk memilih.

Samalah analoginya anak diberi pilihan buku atau iPad? Pastilah iPad!

Belajar agama itu kemestian dan keperluan. Sudah pasti bukan pilihan.

Sudah sebulan makcik menanti anak-anak jirannya datang ke rumah untuk belajar mengaji. Sehingga kini belum kunjung tiba.
-_-

Wet Food Homemade For Bebuluss

Wet Food Homemade For Bebuluss



100% semula jadi✔
Menyihatkan✔
Tiada bahan pengawet✔
Tiada penambah perasa✔
Bebas garam tambahan✔
😄
------------------------------------------------------------
Sejak ramadhan lepas masa cuna tinggalkan kampung, bulus2 cuna makan tak menentu.
Kesian..
Ada biskut prodiet dengan powercat pun tak berapa nak makan sangat.
Jadi cuna buat balik wet food macam dulu2.
Risau kat budak2 ni dah tak debab macam dulu😭😭

Cuna beli 3kg ikan mata besar, siang dan bersihkan.

Then cuna kukus. Tapi suka hati korang la nak rebus atau kukus.


Langkah seterusnya, cuna asingkan isi ikan dengan tulangnya. 

Tulang ikan tu pulak, blend dengan air rebusan/kukus tadi.

Tuang air tulang blend ke isi ikan dan tapis perlahan2 dengan jari. 

Ya la. Mana tau ada tulang kecik2 ikut sekali kan. Kesian si bulus.



Dah siap, simpan je kat chiller.

Air tulang tu jadi macam jelly sama macam wet food yang kita beli kat pasaran. 

Tapi ofkos lah wet food kita buat lebih sihat.

Si Dia Propose Cuna

Si Dia Propose Cuna🙈🙈
8 April 2017

Cuna terlanggar sebuah kereta yang melanggar lampu merah.

Cuna pulak tak ada la nak marah sangat brader yang langgar lampu merah tu..

Sebab dia tak familiar jalan kat situ dan dia pulak sejenis 'bendul' yang ikut2 orang depan dia langgar lampu merah.

Cuna pula masa sebelum berlaku kejadian, dari jauh lagi dah nampak lampu taraffic tu warna hijau.

Dari jauh dah laju.

Tambah2 pulak jalan turun bukit.

Fuhhh. Melayang la cuna walaupun seberat anak gajah. Haha.

Alhamdulillah tak ada darah yang menitis masa tu.

Cuma ada calar balar badan juga tiada, cuma ada calar balar sikit kat badan motor.

Ok. Sampai situ cerita dua tahun lalu.

Kelmarin, tiba2 je lutut Cuna ni sakit yakmatttt..

Tak boleh nak berjalan.

Keadaan tu bermula lepas maghrib.

Cuna terus terbaring, rest dan tidur dengan harapan bila bangun tidur nanti sakit lutut ni hilang.

Tapi tak rupanya, cuna masih berjalan terhencut2 lepas bangun dari tidur.

Tak boleh jadi macam ni fikir cuna. 

Cuna pun google macam mana Christiano Ronaldo jaga lutut dia ea?

Dia mesti selalu injured kan..hoho.. baca2 macam mana ahli sukan dunia ni jaga otot dorang, dorang ada satu mesin 'freez'kan otot sampai -200C😨 untuk bantu percepatkan healing  process.

Harga mesin tu almost 300k. Ok cuna tak mampu. .

Jadi cara paling ekonomi untuk cuna masa tu adalah, gunakan ais.

Cuna terus selongkar peti ais.

Cuna ambil ais dan terus tuam kat atas dan bawah lutut cuna ni.

Alhamdulillah. Kurang rasa nyilu macam nak mati tuu😷😷

Alhamdulillah dapat kurangkan rasa sakit tu. Tapi still rasa sakit lagi.

Bangun awal2 pagi, cuna terus wasap kak zai. 

Tanya apa supplement yang boleh bantu?

Kak zai kata ada beberapa item yang boleh bantu. Tapi paling penting kena jumpa doktor dulu!

Untuk pastikan tak ada serpihan2 tulang lepas perlanggaran tu.

Habis saja sharing pasal item2 yang boleh bantu keadaan cuna ni, terus Kakzai PROPOSE cuna utk story morry kat dinding fesbuk makcik ni. Hee.
.

Ok lah. Cuna single lagi.. Mohon doanya😄😄

Thursday, July 13, 2017

Diet Ikut Jenis Darah

Jenis darah kita ni sedikit sebanyak mempengaruhi makanan apa yang kita perlu untuk diet.

Contohnya cuna dulu kan, masa asasi. Biasalah. Berat kg70++ biassaaa.

Cuna dulu asasi dekat Akademi Pengajian Islam UM Nilam Puri.

Impian cuna nak kurus la sikit. Sikit pun okay laa..

Riadah satu jam setiap petang. Setiap petang okayy. Dua semester cuna istiqamah dengan rutin riadah macam tu.

Berdirilah cuna di gelanggang badminton Al Malik Khalid, tunggu je siapa yang lawan badminton dengan cuna.
Ahahaha.

Antara manusia osem yang rajin melayan badminton antaranya @fateyn @ieya @fariha dan ramai lagi. Cuna pun tak tertag semuanya.

Yang peliknya walaupun cuna kuat riadah, berat cuna maintain.

Lepas tu cuna muhasabah balik. Apa yang buat berat ni degil sangat nak turun?

Rupa-rupanya susu tepung yang cuna bancuh sehari dua kali setiap hari tu la yang buat berat badan cuna maintain😂

Satu lagi, korang tau kan orang Kelantan ni terkenal dengan pemurahnya.

Nasi bungkus yang cuna beli setiap hari tu, nasi putih sahaja dah tiga senduk. Adoyy.

Memang best duk kelantan. Makanan sedap. Gemuk pun gemuk😂

Masa semester 2 cuna terbeli linguaphone😂

Semua duit biasiswa habis ke situ.

Terus potong susu. Tak mau dah. Beli nasi sebungkus je sehari buat makan 3x

Balik kampung masa petengahan semester ketiga tu, berat turun 5kg.
(Dua semeater cuna turun 10kg dengan kurang nasi, potong susu)

Mak risau anak bongsu dia ni tak cukup makan. Tiap2 minggu mak gigih masukkan duit dalam akaun😂😂

Mak tak tau pun pasal linguaphone🙊

Akhirnya cuna kurus sebab linguaphone..kahkah

Tak.. sebenarnya darah jenis O kalau ikut plan diet jenis darah, memang darah jenis susah nak turun berat badan kalau makan produk tenusu, kekacang & nasi.

Info lebih boleh gugel😄

Dalam gambar tudung pink muka bekeng, paling besar, semester 2.

Featured Post

Kelebihan Jadi Ahli Shaklee Bersama Team AIG & RYG

☘️  Yuran murah  - hanya RM79.50 dan dapatkan Starter Kit yang mengandungi info berkaitan Shaklee ☘️  Produk unggul pada harga tere...