Skip to main content

Posts

Featured Post

TRIBUNAL PENGGUNA - Procedure Tuntutan

Langkah-langkah membuat tuntutan di TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

LANGKAH PERTAMA, muat turun borang satu di http://ttpm.kpdnkk.gov.my.
LANGKAH KEDUA buat tiga salinan borang satu tersebut. satu salinan untuk TRIBUNAL, satu salinan untuk PENENTANG, dan satu salinan untuk PENUNTUT (kita). 
hantar borang (secara manual) ke:
TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA
WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
TINGKAT 16, SUNWAY PUTRA PLACE
100, JALAN PUTRA
50622 KUALA LUMPUR

ataupun buat tuntutan secara online
LANGKAH KETIGA
buat bayaran RM5 kepada tribunal. selagi bayaran tidak dibuat, kes tuntutan kita tidak dapat diambil tindakan. 
bayaran boleh dibuat dengan 2 cara
hantar wang pos (aduan online) ataupun bayar cash di kaunter TTPM
LANGKAH KEEMPAT
(manual) bawa ketiga-tiga salinan borang tersebut kepada tribunal supaya dapat diproses oleh tribunal. tarikh sebutan kes perbicaraan akan ditentukan pada hari tersebut. 
LANGKAH KELIMA 
(manual) setelah borang satu diproses, satu salinan diberi kepada tribunal, satu salinan disimp…
Recent posts

General Guide On How To Take Shaklee Supplement

Here is when to take your Shaklee vitamins/supplements in general.Sustained Release Vitamin C 500mg – 1tablet  after meal. Untuk orang yang sakit, perokok, resdung teruk can take 2-3 biji sehari. Example, 1tab aft breakfast, 1tab aft lunch, 1tab aft dinner. Kalau demam pun can take 2tab sekali makan.Chewable Vita-C Plus 100mg – After meal. Children: 1-3tab a day. Adult: 3-6tab a day.B-Complex – 1tab aft meal (aft breakfast/lunch sebab this vitamin gives energy). If under lots of stress, take 2tab/day (1morning & 1afternoon). Make sure you drink enough water.Vitalea – 1tab after meal. Can take 2for those with low HB/kurang darah. CANNOT be taken with Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/Calcium pada masa yang sama sebab akan menghalang penyerapan iron.Alfalfa – Max intake 10tab/day after meal. For nursing mom, take 2-3tab/day. If breastmilk supply is still low and to boost supply, add 1tab after each pump. For normal daily intake, 2-3tab is sufficient.ESP – Max 3tbl.sp/day. Can be mix w…

ESP Berikan Tenaga Sepanjang Hari

Tahu tak dlm kelas makanan kita apa yg provide energy?
Kelas makanan yang bekalkan tenaga ada 3;
1. carbohydrate
2. protein
3. fat 
So fat ke paling bagus??? 1g carbo = 4 calorie
1g protein = 4 calorie
1g fat = 9 calorie
Semua orang tahuu lemak tak bagus. Punca utama untuk energy memang carbohidrate.
Apabila melekat kat salur darah mcm2 penyakit boleh dapat dalam badan kita.
Siapa boleh sebut punca utamaprotein?

Kuku dan rambut antara yg made up from protein.
Nak repair muscle , repair nerve, new cell, semua protein yang buat.
Thats why kalau ada masalah gugur, kita akan suggest esp.
Badan kita boleh simpan fat ngan carbo tp protein tak boleh.
So kena makan hari2 Dah tu bila protein akan jadi source of energy?
Ok sekarang satu list makanan apa yg *kaya dengan protein*??

Protein akan jd source of energy bila carbo tak ada.

PROTEIN • energy from protein ✅
• fx of protein ✅
• feel full longer
• sustained energy
• cannot be stored ✅
• animal > saturated fat
• essential amino acid ayam, ikan,…

Dilemma Ibubapa Liberal

Ada seorang makcik yang baru saja menamatkan pengajian ijazah pengajian Islam tinggal di sebuah kampung. Keberadaan beliau di kampung yang agak lama, hampir sebulan beliau  menganggur, kurang sihat akibat kemalangan dua bulan yang lalu. Pada suatu hari, makcik bersiar-bersiar ke rumah jirannya sambil bertanya khabar pelajaran anak-anak jirannya itu. Oleh kerana jiran tersebut masih mempunyai anak kecil yang ramai, dan hanya belajar mengaji di sekolah sahaja, maka Makcik menawarkan khidmat mengajar  mengaji tanpa bayaran. Apabila ditawarkan kelas mengaji tanpa bayaran, jiran tersebut hanya membalas "nantilah, saya tanya budak-budak dulu."Makcik pun senyum dan terus berlalu pulang ke rumah. Senyumnya senyuman kekecewaan. Zaman ini, ibu bapa yang tidak menekankan  pelajaran agama untuk anak-anak, samalah dengan tidak memikirkan masa depan akhlak anak mereka. Pelajaran agama yang sepatutnya dimestikan, ibu bapa memberi peluang pilihan kepada anak kecil untuk memilih. Samalah ana…

Wet Food Homemade For Bebuluss

Wet Food Homemade For Bebuluss


100% semula jadi✔
Menyihatkan✔
Tiada bahan pengawet✔
Tiada penambah perasa✔
Bebas garam tambahan✔ 😄 ------------------------------------------------------------
Sejak ramadhan lepas masa cuna tinggalkan kampung, bulus2 cuna makan tak menentu. Kesian.. Ada biskut prodiet dengan powercat pun tak berapa nak makan sangat. Jadi cuna buat balik wet food macam dulu2. Risau kat budak2 ni dah tak debab macam dulu😭😭
Cuna beli 3kg ikan mata besar, siang dan bersihkan.
Then cuna kukus. Tapi suka hati korang la nak rebus atau kukus.

Langkah seterusnya, cuna asingkan isi ikan dengan tulangnya. 
Tulang ikan tu pulak, blend dengan air rebusan/kukus tadi.
Tuang air tulang blend ke isi ikan dan tapis perlahan2 dengan jari. 
Ya la. Mana tau ada tulang kecik2 ikut sekali kan. Kesian si bulus.


Dah siap, simpan je kat chiller.
Air tulang tu jadi macam jelly sama macam wet food yang kita beli kat pasaran. 
Tapi ofkos lah wet food kita buat lebih sihat.

Si Dia Propose Cuna

Si Dia Propose Cuna🙈🙈
8 April 2017Cuna terlanggar sebuah kereta yang melanggar lampu merah.Cuna pulak tak ada la nak marah sangat brader yang langgar lampu merah tu..Sebab dia tak familiar jalan kat situ dan dia pulak sejenis 'bendul' yang ikut2 orang depan dia langgar lampu merah.Cuna pula masa sebelum berlaku kejadian, dari jauh lagi dah nampak lampu taraffic tu warna hijau.Dari jauh dah laju. Tambah2 pulak jalan turun bukit.Fuhhh. Melayang la cuna walaupun seberat anak gajah. Haha.Alhamdulillah tak ada darah yang menitis masa tu. Cuma ada calar balar badan juga tiada, cuma ada calar balar sikit kat badan motor.Ok. Sampai situ cerita dua tahun lalu. Kelmarin, tiba2 je lutut Cuna ni sakit yakmatttt.. Tak boleh nak berjalan. Keadaan tu bermula lepas maghrib.Cuna terus terbaring, rest dan tidur dengan harapan bila bangun tidur nanti sakit lutut ni hilang. Tapi tak rupanya, cuna masih berjalan terhencut2 lepas bangun dari tidur. Tak boleh jadi macam ni fikir cuna. Cuna pun goo…

Diet Ikut Jenis Darah

Jenis darah kita ni sedikit sebanyak mempengaruhi makanan apa yang kita perlu untuk diet.

Contohnya cuna dulu kan, masa asasi. Biasalah. Berat kg70++ biassaaa.

Cuna dulu asasi dekat Akademi Pengajian Islam UM Nilam Puri.

Impian cuna nak kurus la sikit. Sikit pun okay laa..

Riadah satu jam setiap petang. Setiap petang okayy. Dua semester cuna istiqamah dengan rutin riadah macam tu.

Berdirilah cuna di gelanggang badminton Al Malik Khalid, tunggu je siapa yang lawan badminton dengan cuna.
Ahahaha.

Antara manusia osem yang rajin melayan badminton antaranya @fateyn @ieya @fariha dan ramai lagi. Cuna pun tak tertag semuanya.

Yang peliknya walaupun cuna kuat riadah, berat cuna maintain.

Lepas tu cuna muhasabah balik. Apa yang buat berat ni degil sangat nak turun?

Rupa-rupanya susu tepung yang cuna bancuh sehari dua kali setiap hari tu la yang buat berat badan cuna maintain😂

Satu lagi, korang tau kan orang Kelantan ni terkenal dengan pemurahnya.

Nasi bungkus yang cuna beli setiap hari tu, n…

Mengawal Perasaan Ketika Menulis

Ssesuatu yang paling penting kita perlu jaga apabila mula menulis adalah,
PERASAAN KITA. Apa yang kita tulis akan mempengaruhi pembaca kita. Pembaca yang sedang santai-santai membaca sudah semestinya tak mahu 'input  serabut' menerjah minda. Ada baiknya, apabila ingin menulis sesuatu yang penuh emosi, ambil masa berfikir, baca berulang kali, minta orang yang terdekat baca penulisan tersebut. Minta pandangan dan pertimbangan mereka. Paling penting, jangan gopoh. Walaupun input yang kita cuba sampaikan itu penuh ilmiah, jika disampaikan dengan amarah kerana tidak berpuas hati kepada sesebuah pihak, boleh jadi pembaca kurang tertarik untuk teruskan membaca kerana tidak selesa dengan 'perasaan' si penulis. Sudah jadi sia-sia saja buah fikiran kita, kerana 'suara' kita tidak sampai kepada pembaca.Oleh itu, jika ingin menyalurkan amarah, jadilah seperti A. Samad Said. Tulisannya penuh seni. Amarahnya penuh adab. Juga sosok hebat HAMKA, seni penulisannya tak pernah k…

Bertemu dan Berpijak

Kembali Ke Sarang
        Alhamdulillah, minggu ini adalah minggu kelima untuk pengajianku dalam semester yang ke tujuh. Ia bermaksud, ada lagi 9 minggu berbaki untuk aku menelaah, mengulangkaji, dan 'brainstorming' kononnya untuk menyiapkan assingment dan peperiksaan akhir. 
         Menjadi satu kebiasaan aku..punyai sahabat, atau teman yang tidak bosan melayani aku.. Sering ada untuk aku lepaskan perasaan aku, marah aku, kebosanan aku, ermm 
          Tetapi mungkin nasib malang aku.. Dia telah pergi membawa diri. Dia kecewa atas sesuatu yang dia berharap untuk dia peroleh.. Tapi dia gagal. Aku sentiasa berharap agar dia dapat apa yang dia ingini.. Dan aku.. Selalu ingin mencari 'rakan gaduhku' yang selalu menemani.
      Wahai teman gaduh, moga kau sihat saja di sana. Moga ada orang yang mengambil berat tentang kau disana. Moga sentiasa ada orang yang membantu kau disana. Moga Allah sentiasa menjaga kau dimana saja. Tidak kira apa yang kau lakukan wahai Teman Gaduh, se…

Jenis-jenis Tuntutan (Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia)

Ramai antara kita, rakyat malaysia yang kurang mengambil tahu tentang adanya 'TTPM'.ia merupakan satu badan kerajaan yang membantu kita sebagai pengguna,membantu kita untuk mendapatkan hak kita yang sepatutnya. 

Mana-Mana Pengguna Boleh Memfailkan Tuntutan Di Tribunal Menuntut Gantirugi Bagi Kerugian Yang Ditanggung Berhubung Apa-Apa Perkara Yang Melibatkan Kepentingan Beliau Sebagai Pengguna Di Bawah Akta Yang Berbangkit Daripada :- A.      Perlakuan Mengelirukan Dan Memperdaya, Representasi Palsu Dan Amalan Tak Saksama, Iaitu :-  I. Perlakuan Mengelirukan Dan Memperdaya Berkaitan Dengan Jenis, Proses Pengilangan, Kesesuaian, Kualiti Dan Kuantiti; Ii.    Gambaran Yang Mengelirukan Mengenai Harga; Iii. Tawaran Pemberian, Hadiah Atau Benda Percuma Lain Dengan Niat Untuk Tidak Mengadakannya; Iv.   Tuntutan-Tuntutan Lain Yang Mengelirukan Seperti -          1)    Selagi Stok Masih Ada;          2)    Barang-Barang Adalah Terhad; Dan Sebagainya. V.     Menerima Bayaran Tanpa Niat Untuk Mem…