Tuesday, November 28, 2017

Kelebihan Jadi Ahli Shaklee Bersama Team AIG & RYG


☘️ Yuran murah - hanya RM79.50 dan dapatkan Starter Kit yang mengandungi info berkaitan Shaklee

☘️ Produk unggul pada harga terendah - belian produk pada harga ahli untuk kegunaan sendiri dan keluarga dengan penjimatan lebih 20%. Para saintis Shaklee sentiasa mencari ramuan tulen dari alam semula jadi, semakan terbitan saintifik dan melakukan kajian untuk mengesahkan keberkesanan

☘️ Sistem - Layari www.shaklee2u.com.my untuk semua urusan berkaitan belian produk, semakan nombor penghantaran parcel, info terkini, info produk. Mudah. Hanya di hujung jari anda!




Jika anda minat untuk menjana extra income gemook bersama bisnes Shaklee, anda ada.. 

💰 Slip bonus - Selain untung runcit atas jualan produk, anda juga layak mendapat bonus tunai yang akan diberikan setiap bulan pada 14hb. Slip bonus Shaklee laku dan sah digunakan di bank untuk membuat pinjaman perumahan, belian kereta dll.

💰 Bonus kereta - Bonus yang diberikan secara tunai setiap bulan jika mencapai target jualan.

💰 Trip mewah - Berpeluang mendapat trip pelancongan ke luar negara

💰 Anugerah - National Conference diadakan setiap tahun bagi meraikan ahli
 
Kenapa Perlu Jadi Ahli Shaklee Bersama Team Kami #teamAIG & Rich Young Group (RYG)?
Selain daripada kelebihan di atas, dengan mendaftar bersama kami, anda sangat beruntung kerana..

👩🏻‍🏫 Mentor - kami mempunyai mentor yang fokus membimbing secara online dan offline.

👩🏻‍🏫  Golongan professional - ahli #Team dan RYG terdiri daripada pelbagai bidangAIG yang
boleh dijadikan sumber rujukan seperti ahli farmasi dan pegawai perubatan

👩🏻‍🏫 Kelas online - dengan tajuk-tajuk menarik untuk dikongsikan kepada anda secara percuma setiap hari oleh leader yang telah berjaya melalui live video di group Facebook eksklusif kami!
Mendaftarlah keahlian Shaklee anda bersama kami untuk nikmati kelebihan yang ada pada kami! 
Nak daftar secara online. Klik..

DAFTAR JADI AHLI
Boleh contact Cuna untuk pendaftaran secara manual. Nak mudah WhatsApp je Klik +60178759440
atau daftar secara terus di web shaklee 
JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)SemulajadiBerkesanPiagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
Rakan Shaklee Anda
Nurul Husna binti sarwani
SMS/WhatsApp : +60178759440
Personal FB : Nur Al Husna
Instagram: husnasarwani

Saturday, August 26, 2017

General Guide On How To Take Shaklee Supplement

Here is when to take your Shaklee vitamins/supplements in general.

Sustained Release Vitamin C 500mg – 1tablet  after meal. Untuk orang yang sakit, perokok, resdung teruk can take 2-3 biji sehari. Example, 1tab aft breakfast, 1tab aft lunch, 1tab aft dinner. Kalau demam pun can take 2tab sekali makan.

Chewable Vita-C Plus 100mg – After meal. Children: 1-3tab a day. Adult: 3-6tab a day.

B-Complex – 1tab aft meal (aft breakfast/lunch sebab this vitamin gives energy). If under lots of stress, take 2tab/day (1morning & 1afternoon). Make sure you drink enough water.

Vitalea – 1tab after meal. Can take 2for those with low HB/kurang darah. CANNOT be taken with Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/Calcium pada masa yang sama sebab akan menghalang penyerapan iron.

Alfalfa – Max intake 10tab/day after meal. For nursing mom, take 2-3tab/day. If breastmilk supply is still low and to boost supply, add 1tab after each pump. For normal daily intake, 2-3tab is sufficient.

ESP – Max 3tbl.sp/day. Can be mix with variety of beverages. DO NOT mix with hot water or hot beverages, it will damage the protein.

Ostematrix – 2-4tab before bed. This is because, calcium is absorb the longest during sleep. Usually 2tab/day is sufficient. But if you do not consume milk in your normal diet, take 4tabs/day.

Vitamin E – 1tab aft meal. CANNOT be taken with Vitalea & GLA pada masa yang sama sebab akan menghalang penyerapan Vitamin E. Perlu jarakkan 2jam pengambilan dengan vitamin-vitamin ini.

Nutriferon – 1-2 sachet per week to increase immunisation. Or can be taken when sick or when needed, 1 morning & 1 night until you get well.

Mealshakes – Adult: 1-3tblspn/day. Children: 1tblespn/day. Can be mix with variety of beverages. DO NOT mix with hot water or hot beverages, it will damage the protein.

Performance Drink – Can be taken as much as required at anytime. Function like 100Plus but without gas and sugar.

Vivix – 1tblspn before bed/aft breakfast.

Advance Joint Health – 2tab/day aft meal (1tab aft breakfast & dinner).

Lecithin – For slimming:  6tab/day aft meal (3tab aft lunch & dinner). For healthy hair and brain: 1-2tab/day. For children 9yo above: 1tab/day for brain development. Can be taken with OmegaGuard too.

GLA Complex – 1-2tab/day aft meal.

OmegaGuard – 1-3tab/day aft meal.

Zinc – 1tab/day (1-2hrs before meal).

Collagen powder – 1 sachet with empty stomach. (before bed or early morning).

Herb Lax – 2-4tab, 2-3times/week before bed.

DTX Complex – 1-2tab/day aft meal.

Garlic – 2tab/day aft meal.

Carotomax – 1tab aft meal.

Vitalea for Children – 1tab aft breakfast/1tab aft dinner.

 

Note:

Jarakkan semua supplement 2jam from coffee/tea and prescribed medication. It prevent vitamin absorption.Drink, drink and drink plenty of plain water – minimum 2liters or by your weight. Example 1liter for each 25kg of body weight. This ensure the optimum absorption of vitamins in the body.

Sunday, July 23, 2017

ESP Berikan Tenaga Sepanjang Hari



Tahu tak dlm kelas makanan kita apa yg provide energy?

Kelas makanan yang bekalkan tenaga ada 3;

1. carbohydrate
2. protein
3. fat 

So fat ke paling bagus???
1g carbo = 4 calorie
1g protein = 4 calorie
1g fat = 9 calorie

Semua orang tahuu lemak tak bagus.
Punca utama untuk energy memang carbohidrate.

Apabila melekat kat salur darah mcm2 penyakit boleh dapat dalam badan kita.

Siapa boleh sebut punca utama protein?


Kuku dan rambut antara yg made up from protein.

Nak repair muscle , repair nerve, new cell, semua protein yang buat.

Thats why kalau ada masalah gugur, kita akan suggest esp.

Badan kita boleh simpan fat ngan carbo tp protein tak boleh.

So kena makan hari2
Dah tu bila protein akan jadi source of energy?

Ok sekarang satu list makanan apa yg *kaya dengan protein*??

Protein akan jd source of energy bila carbo tak ada.

PROTEIN
• energy from protein ✅
• fx of protein ✅
• feel full longer
• sustained energy
• cannot be stored ✅
• animal > saturated fat
• essential amino acid
ayam, ikan, telur, daging
Kalau yg veggie mcm mana dia nak dpt sumber protein?
Jawapannya *kekacang*
Contohnya soya.




Tahu atau tidak animal protein especially red meat contain high saturated fat yang boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit???

Perlu hadkan pengambilan daging merah. Tak boleh makan steak selalu ye
cube tengok poster ni.. *complete protein*..ape tu?



Protein are made up from blocks of amino acid. Ada 20 jenis.

Badan boleh buat sebahagian sahaja.

Sebahagian lagi badan tak boleh buat
nama dia *essential amino acid*
ada 9
jadi protein yg ada 9 amino acid ni dikira complete protein
so power tak power *esp*??


ESP delivers *sustained energy*
means dia boleh supply energy untuk jangka masa lama
why?????

Sebab badan kita amek lebih masa nak digest protein berbanding karbo
so kita akan rasa cepat kenyang dan bertenaga. makan protein je
Itulah yg terjadinya diet *atkin* kan?

PROTEIN
• energy from protein ✅
• fx of protein ✅
• feel full longer ✅
• sustained energy ✅
• cannot be stored ✅
• animal > saturated fat ✅
• essential amino acid ✅

Dapat tak relate dengan *ESP*?
ok settle pasal protein
so ada rasa nak minum esp hari2 x?
Relate!


Order hari ni, barang insyaAllah sampai dalam 5 hari bekerja. Kalau nak harga lagi murah, jangan segan wasap terus http://cunasado.wasap.my.


Friday, July 21, 2017

Dilemma Ibubapa Liberal

Ada seorang makcik yang baru saja menamatkan pengajian ijazah pengajian Islam tinggal di sebuah kampung.

Keberadaan beliau di kampung yang agak lama, hampir sebulan beliau  menganggur, kurang sihat akibat kemalangan dua bulan yang lalu.

Pada suatu hari, makcik bersiar-bersiar ke rumah jirannya sambil bertanya khabar pelajaran anak-anak jirannya itu.

Oleh kerana jiran tersebut masih mempunyai anak kecil yang ramai, dan hanya belajar mengaji di sekolah sahaja, maka Makcik menawarkan khidmat mengajar  mengaji tanpa bayaran.

Apabila ditawarkan kelas mengaji tanpa bayaran, jiran tersebut hanya membalas "nantilah, saya tanya budak-budak dulu."

Makcik pun senyum dan terus berlalu pulang ke rumah. Senyumnya senyuman kekecewaan.

Zaman ini, ibu bapa yang tidak menekankan  pelajaran agama untuk anak-anak, samalah dengan tidak memikirkan masa depan akhlak anak mereka.

Pelajaran agama yang sepatutnya dimestikan, ibu bapa memberi peluang pilihan kepada anak kecil untuk memilih.

Samalah analoginya anak diberi pilihan buku atau iPad? Pastilah iPad!

Belajar agama itu kemestian dan keperluan. Sudah pasti bukan pilihan.

Sudah sebulan makcik menanti anak-anak jirannya datang ke rumah untuk belajar mengaji. Sehingga kini belum kunjung tiba.
-_-

Wet Food Homemade For Bebuluss

Wet Food Homemade For Bebuluss



100% semula jadi✔
Menyihatkan✔
Tiada bahan pengawet✔
Tiada penambah perasa✔
Bebas garam tambahan✔
😄
------------------------------------------------------------
Sejak ramadhan lepas masa cuna tinggalkan kampung, bulus2 cuna makan tak menentu.
Kesian..
Ada biskut prodiet dengan powercat pun tak berapa nak makan sangat.
Jadi cuna buat balik wet food macam dulu2.
Risau kat budak2 ni dah tak debab macam dulu😭😭

Cuna beli 3kg ikan mata besar, siang dan bersihkan.

Then cuna kukus. Tapi suka hati korang la nak rebus atau kukus.


Langkah seterusnya, cuna asingkan isi ikan dengan tulangnya. 

Tulang ikan tu pulak, blend dengan air rebusan/kukus tadi.

Tuang air tulang blend ke isi ikan dan tapis perlahan2 dengan jari. 

Ya la. Mana tau ada tulang kecik2 ikut sekali kan. Kesian si bulus.



Dah siap, simpan je kat chiller.

Air tulang tu jadi macam jelly sama macam wet food yang kita beli kat pasaran. 

Tapi ofkos lah wet food kita buat lebih sihat.

Si Dia Propose Cuna

Si Dia Propose Cuna🙈🙈
8 April 2017

Cuna terlanggar sebuah kereta yang melanggar lampu merah.

Cuna pulak tak ada la nak marah sangat brader yang langgar lampu merah tu..

Sebab dia tak familiar jalan kat situ dan dia pulak sejenis 'bendul' yang ikut2 orang depan dia langgar lampu merah.

Cuna pula masa sebelum berlaku kejadian, dari jauh lagi dah nampak lampu taraffic tu warna hijau.

Dari jauh dah laju.

Tambah2 pulak jalan turun bukit.

Fuhhh. Melayang la cuna walaupun seberat anak gajah. Haha.

Alhamdulillah tak ada darah yang menitis masa tu.

Cuma ada calar balar badan juga tiada, cuma ada calar balar sikit kat badan motor.

Ok. Sampai situ cerita dua tahun lalu.

Kelmarin, tiba2 je lutut Cuna ni sakit yakmatttt..

Tak boleh nak berjalan.

Keadaan tu bermula lepas maghrib.

Cuna terus terbaring, rest dan tidur dengan harapan bila bangun tidur nanti sakit lutut ni hilang.

Tapi tak rupanya, cuna masih berjalan terhencut2 lepas bangun dari tidur.

Tak boleh jadi macam ni fikir cuna. 

Cuna pun google macam mana Christiano Ronaldo jaga lutut dia ea?

Dia mesti selalu injured kan..hoho.. baca2 macam mana ahli sukan dunia ni jaga otot dorang, dorang ada satu mesin 'freez'kan otot sampai -200C😨 untuk bantu percepatkan healing  process.

Harga mesin tu almost 300k. Ok cuna tak mampu. .

Jadi cara paling ekonomi untuk cuna masa tu adalah, gunakan ais.

Cuna terus selongkar peti ais.

Cuna ambil ais dan terus tuam kat atas dan bawah lutut cuna ni.

Alhamdulillah. Kurang rasa nyilu macam nak mati tuu😷😷

Alhamdulillah dapat kurangkan rasa sakit tu. Tapi still rasa sakit lagi.

Bangun awal2 pagi, cuna terus wasap kak zai. 

Tanya apa supplement yang boleh bantu?

Kak zai kata ada beberapa item yang boleh bantu. Tapi paling penting kena jumpa doktor dulu!

Untuk pastikan tak ada serpihan2 tulang lepas perlanggaran tu.

Habis saja sharing pasal item2 yang boleh bantu keadaan cuna ni, terus Kakzai PROPOSE cuna utk story morry kat dinding fesbuk makcik ni. Hee.
.

Ok lah. Cuna single lagi.. Mohon doanya😄😄

Thursday, July 13, 2017

Diet Ikut Jenis Darah

Jenis darah kita ni sedikit sebanyak mempengaruhi makanan apa yang kita perlu untuk diet.

Contohnya cuna dulu kan, masa asasi. Biasalah. Berat kg70++ biassaaa.

Cuna dulu asasi dekat Akademi Pengajian Islam UM Nilam Puri.

Impian cuna nak kurus la sikit. Sikit pun okay laa..

Riadah satu jam setiap petang. Setiap petang okayy. Dua semester cuna istiqamah dengan rutin riadah macam tu.

Berdirilah cuna di gelanggang badminton Al Malik Khalid, tunggu je siapa yang lawan badminton dengan cuna.
Ahahaha.

Antara manusia osem yang rajin melayan badminton antaranya @fateyn @ieya @fariha dan ramai lagi. Cuna pun tak tertag semuanya.

Yang peliknya walaupun cuna kuat riadah, berat cuna maintain.

Lepas tu cuna muhasabah balik. Apa yang buat berat ni degil sangat nak turun?

Rupa-rupanya susu tepung yang cuna bancuh sehari dua kali setiap hari tu la yang buat berat badan cuna maintain😂

Satu lagi, korang tau kan orang Kelantan ni terkenal dengan pemurahnya.

Nasi bungkus yang cuna beli setiap hari tu, nasi putih sahaja dah tiga senduk. Adoyy.

Memang best duk kelantan. Makanan sedap. Gemuk pun gemuk😂

Masa semester 2 cuna terbeli linguaphone😂

Semua duit biasiswa habis ke situ.

Terus potong susu. Tak mau dah. Beli nasi sebungkus je sehari buat makan 3x

Balik kampung masa petengahan semester ketiga tu, berat turun 5kg.
(Dua semeater cuna turun 10kg dengan kurang nasi, potong susu)

Mak risau anak bongsu dia ni tak cukup makan. Tiap2 minggu mak gigih masukkan duit dalam akaun😂😂

Mak tak tau pun pasal linguaphone🙊

Akhirnya cuna kurus sebab linguaphone..kahkah

Tak.. sebenarnya darah jenis O kalau ikut plan diet jenis darah, memang darah jenis susah nak turun berat badan kalau makan produk tenusu, kekacang & nasi.

Info lebih boleh gugel😄

Dalam gambar tudung pink muka bekeng, paling besar, semester 2.

Saturday, May 20, 2017

Mengawal Perasaan Ketika Menulis

Ssesuatu yang paling penting kita perlu jaga apabila mula menulis adalah,
PERASAAN KITA.

Apa yang kita tulis akan mempengaruhi pembaca kita. Pembaca yang sedang santai-santai membaca sudah semestinya tak mahu 'input  serabut' menerjah minda.

Ada baiknya, apabila ingin menulis sesuatu yang penuh emosi, ambil masa berfikir, baca berulang kali, minta orang yang terdekat baca penulisan tersebut. Minta pandangan dan pertimbangan mereka. Paling penting, jangan gopoh.

Walaupun input yang kita cuba sampaikan itu penuh ilmiah, jika disampaikan dengan amarah kerana tidak berpuas hati kepada sesebuah pihak, boleh jadi pembaca kurang tertarik untuk teruskan membaca kerana tidak selesa dengan 'perasaan' si penulis.

Sudah jadi sia-sia saja buah fikiran kita, kerana 'suara' kita tidak sampai kepada pembaca.

Oleh itu, jika ingin menyalurkan amarah, jadilah seperti A. Samad Said. Tulisannya penuh seni. Amarahnya penuh adab. Juga sosok hebat HAMKA, seni penulisannya tak pernah kalah.

Tuesday, October 7, 2014

Bertemu dan Berpijak

Kembali Ke Sarang

        Alhamdulillah, minggu ini adalah minggu kelima untuk pengajianku dalam semester yang ke tujuh. Ia bermaksud, ada lagi 9 minggu berbaki untuk aku menelaah, mengulangkaji, dan 'brainstorming' kononnya untuk menyiapkan assingment dan peperiksaan akhir. 

         Menjadi satu kebiasaan aku..punyai sahabat, atau teman yang tidak bosan melayani aku.. Sering ada untuk aku lepaskan perasaan aku, marah aku, kebosanan aku, ermm 

          Tetapi mungkin nasib malang aku.. Dia telah pergi membawa diri. Dia kecewa atas sesuatu yang dia berharap untuk dia peroleh.. Tapi dia gagal. Aku sentiasa berharap agar dia dapat apa yang dia ingini.. Dan aku.. Selalu ingin mencari 'rakan gaduhku' yang selalu menemani.

      Wahai teman gaduh, moga kau sihat saja di sana. Moga ada orang yang mengambil berat tentang kau disana. Moga sentiasa ada orang yang membantu kau disana. Moga Allah sentiasa menjaga kau dimana saja. Tidak kira apa yang kau lakukan wahai Teman Gaduh, sentiasalah ingat pada Allah.. ingat pada Dia..jangan sekali kau tersasar jauh dariNya

         Teman gaduhku, andai aku penyebab 'kehilangan' ini, maafkanlah. Sekarang tak ada lagi teman untuk aku pijak-pijak..tendang2.. erm..

        Teman gaduhku yang amat menjengkelkan, kau jangan lupa makan ubat.. Nanti kalau mati, tak ada orang yang aku boleh pijak. Owh.. Kasarnya bahasa aku.. Kau yang mengajar aku bercakap dengan gaya ini.

        Aku mohon maaf sangat teman gaduhku.. Moga satu masa nanti kau kembali ke sini.. Dan aku ingin sekali pijak kau sekuat hati.


Dan aku berharap, agar kau membaca posting aku tentang kau kali ini. TEMAN GADUHKU


Featured Post

TRIBUNAL PENGGUNA - Procedure Tuntutan

 Langkah-langkah membuat tuntutan di TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) LANGKAH PERTAM...