Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

Speed up your Laptop* RAM Booster

Bismillah,

macam entri sebelum ni, aku share tips pasal macam mana nk improve performance laptop korang.

kali ni pulak, aku nak share macam mana nk bagi super power booster lagi untuk performance laptop korang. hehe



actually, aku baca blog pasal tips2 nak lajukan laptop ni. then, semua tips yang aku jumpa tu semua sama. blogger2 semua copy paste entri yang sama.

so, aku terpanggil untuk share kt sini. sebab, aku dah try kat laptop aten, efa, & adib. semua puas hati dan sangat2 memuaskan. tak sangka berkesan pulak cara tu. patutla semua orang nak copy paste. :D :P.haha

keberkesanannya, bila korang nak buka dokumen atau komputer, tak sempat nak loading lepas korang klik, program dah pun terbuka. xcaya? cubalah..hehe

firsly, korang buka program NOTEPAD dan type mystring=(80000000)
macam ni



then, Save as type 'All Files'. File name: takkisahapepun.vbe. make sure '.vbe.' macam gambar kat bawah ni. tapi macam aku, aku suka letak nama RAM.vbe. save as dekat DEKSTOP




lastly…

Tips Mudah Lajukan LAPTOP!

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

aku ade la sikit ilmu pasal laptop ni nak share2 dengan korang.

oleh sebab aku ni kurang lebih, agak gila gadget, so ad la sikit tips penjagaan laptop, yang berkesan amat dan paling best, tak payah keluar walau sedikit posen dari poket korang. cayaalah!!

first of all, cuba chek balik laptop korang, korang puas hati tak dengan performance latop korang selama ni?
kalau xpuas hati, terus la baca yang aku tulis ni..hehe

firstly, sepanjang pengalaman aku la, laptop yang lembap dan berat yang amat ni, biasanya
1. CPU (processor) kurang power - kurang 2.0 ghZ 
- processor tak boleh upgrade, dari mula korang beli, sampai rosak pun, terpaksa la korg guna processor yang sama.
nak pilih processor yang bagus, kelajuan haruslah melebihi 2.0 GHz.kelajuan  bergantung jugak pada pilihan dan badget korg. yang intel keluarkan dekat pasaran sekarang, i3. i5. i7.
setakat ni, i.7 la yang terbaik.

2. RAM (random access memory) pun sikit -kurang 4 gb
-…