Skip to main content

Speed up your Laptop* RAM Booster

Bismillah,

macam entri sebelum ni, aku share tips pasal macam mana nk improve performance laptop korang.

kali ni pulak, aku nak share macam mana nk bagi super power booster lagi untuk performance laptop korang. hehe



actually, aku baca blog pasal tips2 nak lajukan laptop ni. then, semua tips yang aku jumpa tu semua sama. blogger2 semua copy paste entri yang sama.

so, aku terpanggil untuk share kt sini. sebab, aku dah try kat laptop aten, efa, & adib. semua puas hati dan sangat2 memuaskan. tak sangka berkesan pulak cara tu. patutla semua orang nak copy paste. :D :P.haha

keberkesanannya, bila korang nak buka dokumen atau komputer, tak sempat nak loading lepas korang klik, program dah pun terbuka. xcaya? cubalah..hehe

firsly, korang buka program NOTEPAD dan type mystring=(80000000)
macam ni



then, Save as type 'All Files'.
File name: takkisahapepun.vbe. make sure '.vbe.'
macam gambar kat bawah ni.
tapi macam aku, aku suka letak nama RAM.vbe.  
save as dekat DEKSTOP





lastly, korang akan dapat ikon macam ni dekat dekstop korang


untuk merasai kelajuannya, cuba korang klik pada ikon ni beberapa kali, then, cuba klik dokumen2 korang. rasanya aku boleh dengar korang jerit "waaaa...lajunyeee!!!"
hahaha!!



Basically what mystring = (80000000) does is it boosts the speed at which your RAM moves your computer along.
By opening notepad and typing "mystring = (80000000)" then saving as RAM.vbe you can click on a program to tell your computer to tell itself to run faster.

It is not any type of Virus, Spyware, Adware, or any type of malicious file.
It is just a little boost for your RAM.
Post a Comment

Popular posts from this blog

TRIBUNAL PENGGUNA - Procedure Tuntutan

Langkah-langkah membuat tuntutan di TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

LANGKAH PERTAMA, muat turun borang satu di http://ttpm.kpdnkk.gov.my.
LANGKAH KEDUA buat tiga salinan borang satu tersebut. satu salinan untuk TRIBUNAL, satu salinan untuk PENENTANG, dan satu salinan untuk PENUNTUT (kita). 
hantar borang (secara manual) ke:
TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA
WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
TINGKAT 16, SUNWAY PUTRA PLACE
100, JALAN PUTRA
50622 KUALA LUMPUR

ataupun buat tuntutan secara online
LANGKAH KETIGA
buat bayaran RM5 kepada tribunal. selagi bayaran tidak dibuat, kes tuntutan kita tidak dapat diambil tindakan. 
bayaran boleh dibuat dengan 2 cara
hantar wang pos (aduan online) ataupun bayar cash di kaunter TTPM
LANGKAH KEEMPAT
(manual) bawa ketiga-tiga salinan borang tersebut kepada tribunal supaya dapat diproses oleh tribunal. tarikh sebutan kes perbicaraan akan ditentukan pada hari tersebut. 
LANGKAH KELIMA 
(manual) setelah borang satu diproses, satu salinan diberi kepada tribunal, satu salinan disimp…

Tips Mudah Lajukan LAPTOP!

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

aku ade la sikit ilmu pasal laptop ni nak share2 dengan korang.

oleh sebab aku ni kurang lebih, agak gila gadget, so ad la sikit tips penjagaan laptop, yang berkesan amat dan paling best, tak payah keluar walau sedikit posen dari poket korang. cayaalah!!

first of all, cuba chek balik laptop korang, korang puas hati tak dengan performance latop korang selama ni?
kalau xpuas hati, terus la baca yang aku tulis ni..hehe

firstly, sepanjang pengalaman aku la, laptop yang lembap dan berat yang amat ni, biasanya
1. CPU (processor) kurang power - kurang 2.0 ghZ 
- processor tak boleh upgrade, dari mula korang beli, sampai rosak pun, terpaksa la korg guna processor yang sama.
nak pilih processor yang bagus, kelajuan haruslah melebihi 2.0 GHz.kelajuan  bergantung jugak pada pilihan dan badget korg. yang intel keluarkan dekat pasaran sekarang, i3. i5. i7.
setakat ni, i.7 la yang terbaik.

2. RAM (random access memory) pun sikit -kurang 4 gb
-…

Tambang Murah KL-Putrajaya

Dengan nama Allah, aku mulakan tulisan aku. ;)

Based on pengalaman, selalunya aku ke Putrajaya dengan kereta ataupun dengan ERL (Klia Express).

sebab ahad lepas masa pergi kuliah kat Masjid Besi, pertama kali aku ke Putrajaya dengan bas. Jadi, aku nak share dengan korang mcm mana nak ke Putrajaya dengan bas.

bermulanya perjalanan aku dari Station LRT UNIVERSITI menuju ke Stesen LRT PASAR SENI. harga tiket lebih kurang, RM1.60.



 turun je dari LRT tu, tunggu bus E1, bus stop tepi jalan sebelah  dengan LRT. Bus ni satu-satunya bas RAPID yang menuju ke Putrajaya. kekerapan, bas ni akan beroperasi setiap setengah jam. so, sedia-sedia la tambang RM3.80 untuk ke Putrajaya..:D


sebaik saja sampai ke Putrajaya, Bus Rapid E1 akan berhenti dan menurunkan penumpang di Putrajaya Sentral. (stesen bus Putrajaya)
station bus ni selain menyediakan perkhidmatan bas Nadi Putra yang mana tambang untuk seperjalanan bas hanya RM0.50 sen! oleh itu, sediakan la duit syiling banyak2 kalau nak naik bus ya. se…