Skip to main content

Tips Mudah Lajukan LAPTOP!

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

aku ade la sikit ilmu pasal laptop ni nak share2 dengan korang.

oleh sebab aku ni kurang lebih, agak gila gadget, so ad la sikit tips penjagaan laptop, yang berkesan amat dan paling best, tak payah keluar walau sedikit posen dari poket korang. cayaalah!!

first of all, cuba chek balik laptop korang, korang puas hati tak dengan performance latop korang selama ni?
kalau xpuas hati, terus la baca yang aku tulis ni..hehe

firstly, sepanjang pengalaman aku la, laptop yang lembap dan berat yang amat ni, biasanya
1. CPU (processor) kurang power - kurang 2.0 ghZ 
- processor tak boleh upgrade, dari mula korang beli, sampai rosak pun, terpaksa la korg guna processor yang sama.
nak pilih processor yang bagus, kelajuan haruslah melebihi 2.0 GHz.kelajuan  bergantung jugak pada pilihan dan badget korg. yang intel keluarkan dekat pasaran sekarang, i3. i5. i7.
setakat ni, i.7 la yang terbaik.

2. RAM (random access memory) pun sikit -kurang 4 gb
- kalau korang ada duit lebih, upgrade la korang punya RAM..lagi besar RAM korang, lagi bagus performance laptop tu. ~~tapi, bergantung pada processor ape korang pakai la..




so, untuk langkah seterusnya, make sure dekstop background' korang bersih je. macam yang aku display kt bawah ni. yang ada cuma software2 penting aje k. yang bahan2 assignment or presentation korang tu, simpan elok2 dalam dokumen ok.

 seterusnya, 
bukak korang punya programs.

klik control panel > programs > uninstall a program. 
cuba korang perhati semua software program yang terkandung dalam laptop korang selama ni. kalau ada beberapa software yg korg xguna, baik uninstall je. sebab software xguna tu jugak antara sebab laptop korg 'macam kura-kura' selama ni..hee





next, lepas dah sudah je korang settle buang habis software2 yang tak berguna tu, kira korang aku anggap dah berjaya dalam meng-improve system laptop korang la..hehe

tapi aku ada satu software nak kenalkan kt korang.
aku jamin, software ni tip top, aku janji paling best punya untuk korang.

DOWNLOAD klik disini> software ajaib  free aje.

review aku untuk software ni, yang paling best sekali adalah dia akan scan semua hardware dan 
terus settlekan masalah driver korang. 

masalah laptop kadang2, 

1. monitor berkelip-kelip, macam nk mati, then hidup balik. tak lama lepas tu, masalah berkelip-
kelip datang lagi

2. screen tiba-tiba mati, then hidup balik macam ni



bila masalah blue screen mcm ni, kalau korang bawak ke kedai komputer, nescaya tak kurang, korg akn keluarkan kos lebih rm50 -rm650

paling cikai dia akan format laptop korang.
kalau dia advance, dia akan tukar chipset n hard disk korang.. nasib  laa..

kalau nasib tak baik, org kedai tu akan kata, hard disk rosak, ataupun chipset dah rosak. dapat pulak bila korang dah fed-up sangat, korang pun pegi la beli laptop baru..aku biasa dah benda ni..hee. 
padahal, benda ni boleh je settle dengan software iobit tu. cayaaalaahh!!

masalah lain; 

3. salah satu RAM slot tak boleh pakai
4. card reader, usb device tak boleh pakai. atau seolah-olah laptop 'tidak menyedari' kehadiran pendrive, atau apa2 shj device yg 'dicucuk pd tubuh laptop'.
5.tak boleh main game. asal bukak game je, hang.

kebanyakan masalah laptop adalah berpunca daripada driver.
cara untuk korang tahu sebenarnya driver2 dalam laptop tu ok ataupun tak,  >> right-klik pd icon computer


then, klik 'manage' >>
terus, pada gambar diatas ni, klik Device Manager



pada Device Manager ni la korg dapat tau, driver korang sihat ke tak.

kalau dia tak sihat, aka keluar ikon, tanda seru warna kuning mcm kt atas tu.

oleh sebab itu, aku nak kenalkan Driver Booster ni. sebab dia akan banyak membantu. masalah laptop selalunya berpunca dari masalah Driver. 





cayallaahhh.. lepas ni laptop korang tak lambap macam kura-kura lagi dah.. :D

software iobit ni sekaligus ada  :


bagusnya dia ni, korang dah xpayah susah2 nak buat disk defrage, disk scan, disk cleanup dan sebagainya. software ni akan settle semua yang korang nak settle, tinggal nak pilih mana yang nak scan.




software iobit ni special utk pengguna windows pirate mcm aku. kalau korang pakai windows original, xpayah pakai software ni kot. korg boleh pakai automatic windows updater je. tp aku tak berapa suka yang tu. sebab jd lambat bila dia suka update time kita onn laptop.

kalau windows pirate pulak, boleh je nak guna automatic windows update. tapi sekali je la boleh update. but then, windows pirate korang akan jadi CORROPT sebab microsoft dpt detect windows yang korg guna tu pirate...terpaksa install sekali lagi windows. nasiblaahh

ok. pasal masalah driver dah settle. tapi korang perasan, kadang-kadang laptop panas semacam, n CPU mencecah 100%
kenapa ya??

haaa... ni aku nak tunjuk dulu mcm mana. CPU Meter ni, ada jugak manfaatnya. 

tujuan adanya dekstop gadget ni adalah untuk korang tahu, sejauh mana penggunaan RAM dan CPU korang. 
semakin banyak % yang ditujukkan pada CPU meter korang tu, maka semakin lambatlah performance laptop korang caya x? xcya, cubalah..haha

yang bulat besar kt bawah tu CPU -processor
yang bulat kecil sikit atas tu RAM

ok, seterusnya, untuk MENAMBAH-LAJU laptop korang tu, aku nak tujuk sikit. 

1. buka 'task manager' tekan ( ctrl+shift+esc) akan keluar>>


cuma right- klik mana-mana programe yang korang kurang gunakan, contohnya software printer, software azan dan sebagainya. 
 - set priority, samada below normal ataupun low. then, klik pada 'end process tree'



setelah selesai, 
alhamdulillah, korang telah berjaya 100% dari ilmu yang aku kongsikan sikit ni.. congrate!!

dan bersyukur juga, laptop yang aku sedang gunakan ni, laptop compaq aje. tapi dah pun bertahan 5 tahun. ok x? 

dan yang paling akhir, korang boleh check korang punya windows experince indeks.
dari ikon computer, korang klik 'properties' >>


kalau takda tulis berapa rate indeks system laptop korang, klik pada run-the assessement 
untuk system scan berapa rate utk system laptop korang. 

Dan yang paling akhir, make sure setiap tahun korang service laptop korg tu.. bersihkan segala habuk2, rambut2 yang melekat kt ruang udara fan dalam laptop. 
kalau laptop korg ada masalah panas melampau, bising, maka itu tandanya dia sedang 'sesak nafas' minta di-servis.
sangat penting servis laptop ni. boleh jadi, kalau panas sgt lptop tu, akan effect hardware dalam tu. motherboard korg barangkali xkan dapat bertahan lebih lama lagi. 


Terima kasih banyak2 sangat kepada kak lili, 
beliau lah orang terakhir yang membantu peng-install-an windows ke dalam laptop ku ini, sebab windows corrupt.. corrupt sebab, windows pirate, tapi run-windows update. dapat lah bahananya..haha. 
thanks kak lili

thanks jugak kepada aten, untuk pengahantaran dan pengambilan laptop ni. graciass.
dan juga effa, yang bersusah payah memandu. :P

sehari selepas laptop ni kembali kepada aku dari kak lili, aku pun terjumpa software ajaib ni. alhamdulillah.. xpayah nak bawak kedai lagi lepas ni. 

sekian. ^_^

for all my dear readers, kalau sharing saya ni bermanfaat, sila post 'sedikit' komen anda ya.. cuma sebagai dorongan peningkatan dan kualiti entri yang akan datang.
terima kasih! :)
Post a Comment

Popular posts from this blog

TRIBUNAL PENGGUNA - Procedure Tuntutan

Langkah-langkah membuat tuntutan di TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

LANGKAH PERTAMA, muat turun borang satu di http://ttpm.kpdnkk.gov.my.
LANGKAH KEDUA buat tiga salinan borang satu tersebut. satu salinan untuk TRIBUNAL, satu salinan untuk PENENTANG, dan satu salinan untuk PENUNTUT (kita). 
hantar borang (secara manual) ke:
TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA
WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
TINGKAT 16, SUNWAY PUTRA PLACE
100, JALAN PUTRA
50622 KUALA LUMPUR

ataupun buat tuntutan secara online
LANGKAH KETIGA
buat bayaran RM5 kepada tribunal. selagi bayaran tidak dibuat, kes tuntutan kita tidak dapat diambil tindakan. 
bayaran boleh dibuat dengan 2 cara
hantar wang pos (aduan online) ataupun bayar cash di kaunter TTPM
LANGKAH KEEMPAT
(manual) bawa ketiga-tiga salinan borang tersebut kepada tribunal supaya dapat diproses oleh tribunal. tarikh sebutan kes perbicaraan akan ditentukan pada hari tersebut. 
LANGKAH KELIMA 
(manual) setelah borang satu diproses, satu salinan diberi kepada tribunal, satu salinan disimp…

Tambang Murah KL-Putrajaya

Dengan nama Allah, aku mulakan tulisan aku. ;)

Based on pengalaman, selalunya aku ke Putrajaya dengan kereta ataupun dengan ERL (Klia Express).

sebab ahad lepas masa pergi kuliah kat Masjid Besi, pertama kali aku ke Putrajaya dengan bas. Jadi, aku nak share dengan korang mcm mana nak ke Putrajaya dengan bas.

bermulanya perjalanan aku dari Station LRT UNIVERSITI menuju ke Stesen LRT PASAR SENI. harga tiket lebih kurang, RM1.60.



 turun je dari LRT tu, tunggu bus E1, bus stop tepi jalan sebelah  dengan LRT. Bus ni satu-satunya bas RAPID yang menuju ke Putrajaya. kekerapan, bas ni akan beroperasi setiap setengah jam. so, sedia-sedia la tambang RM3.80 untuk ke Putrajaya..:D


sebaik saja sampai ke Putrajaya, Bus Rapid E1 akan berhenti dan menurunkan penumpang di Putrajaya Sentral. (stesen bus Putrajaya)
station bus ni selain menyediakan perkhidmatan bas Nadi Putra yang mana tambang untuk seperjalanan bas hanya RM0.50 sen! oleh itu, sediakan la duit syiling banyak2 kalau nak naik bus ya. se…