Skip to main content

Tambang Murah KL-Putrajaya

Dengan nama Allah, aku mulakan tulisan aku. ;)

Based on pengalaman, selalunya aku ke Putrajaya dengan kereta ataupun dengan ERL (Klia Express).

sebab ahad lepas masa pergi kuliah kat Masjid Besi, pertama kali aku ke Putrajaya dengan bas. Jadi, aku nak share dengan korang mcm mana nak ke Putrajaya dengan bas.

bermulanya perjalanan aku dari Station LRT UNIVERSITI menuju ke Stesen LRT PASAR SENI. harga tiket lebih kurang, RM1.60.


LRT Pasar Seni

 turun je dari LRT tu, tunggu bus E1, bus stop tepi jalan sebelah  dengan LRT. Bus ni satu-satunya bas RAPID yang menuju ke Putrajaya. kekerapan, bas ni akan beroperasi setiap setengah jam. so, sedia-sedia la tambang RM3.80 untuk ke Putrajaya..:D


E1 Rapid Kota Raya-Putrajaya


sebaik saja sampai ke Putrajaya, Bus Rapid E1 akan berhenti dan menurunkan penumpang di Putrajaya Sentral. (stesen bus Putrajaya)
View stesen bus Putrajaya

station bus ni selain menyediakan perkhidmatan bas Nadi Putra yang mana tambang untuk seperjalanan bas hanya RM0.50 sen! oleh itu, sediakan la duit syiling banyak2 kalau nak naik bus ya. sebab, tiada balance akan dikembalikan! 

 senang nak naik bus sekitar Putrajaya ni. kalau nak menuju ke presint 2, naik bus L-03 ataupun L-04. ada banyak pilihan 'L' kt sini. so, kalau tak tahu, sila ke kaunter pertanyaan 




kat putrajaya ni, perkhidmatan bas dia memang best. banyak pondok-pondok tunggu bus, ataupun bus stop. aku kira, kurang 300m, mesti ada sebuah pondok macam ni. so, tak payah la nak sewa teksi mahal-mahal kalau nak ke satu-satu tempat kat putrajaya ni..




lastly, aku nak share salah-sekeping foto kenangan masa aku aktif ke Putrajaya satu masa dulu.. ^_^


dihadapan Istana Kehakiman, Presint 2

tapi, kalau korang nak jimat masa, tak nak berkejar-kejar cari bus macam aku, korang ada pilihan lain selain naik bus. boleh naik ERL



ERL

ERL. so far, inilah keretapi 'terlaju' di Tanah Melayu zaman ini. tak setanding lagi la dengan keretapi Jepun. Jauh sangat.. tapi ERL walaupun tak la laju sangat, tapi menjimatkan masa jugak la. tak akan ada kes sesat-silap tengok sign board, takde kes jalan jem dan sebagainya..

untuk kadar tambang, kalau ke Putrajaya tu boleh tahan lagi la. tapi untuk terus ke KLIA, sangat la mahal..huhu



hurm... ahad depan nak ke mana pula ya? >_<

Post a Comment

Popular posts from this blog

TRIBUNAL PENGGUNA - Procedure Tuntutan

Tips Mudah Lajukan LAPTOP!

Kota Raya-Storm Galaxy Ent PENIPU!

cinta untukmu Dirasah Asanid

Speed up your Laptop* RAM Booster